SAVEYOURSELF USABILITY

20 Jan

LOGO

Er is al eens eerder een analyse gemaakt over Saveyourself, echter was dat een SEO analyse. Dit maal wordt er gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van de website, ofwel usibility-test. SYS is sinds de vorige analyse niet veel verandert, zij verkopen nog steeds noodtelefoons met als voornaamste doelgroep: ouderen en de kinderen hiervan.

Hoofdpagina

Voor het analyseren worden er een aantal bestaande methodes gebruikt. De eerste die gebruikt wordt is ontworpen door Katharine en Isabel, moeder en dochten, wij kennen het als Myer-Briggs type indicator.
Het is een psychologische vragenlijst die de voorkeurswerkwijze van mensen blootlegt.
Het gaat om 2 belangrijke meetschalen, de eerste is langzaam en snel.

Snelle bezoekers willen scannend lezen en een paar keywords uit de tekst halen en op basis van deze een mening vormen. Dit duurt niet langer dan een paar seconden.
De langzame lezer wil alle informatie hebben die je maar hebt, de tijd nemen om erover na te denken en later een beslissing nemen. Zij reageren bijvoorbeeld niet op de grote KOOP NU knoppen op de website.

De tweede meetschaal is die van logisch tot emotioneel.
De logische mensen kun je typeren als analisten, zij zijn niet te vangen voor mooie praatjes, zij gaan voor feiten en dan de meest rationele keuze maken.
Aan de andere kant hiervan staan natuurlijk de emotionele mensen, zij zijn hier wel voor te vangen en houden zich minder bezig met de marges op de prijs. Zij willen zichzelf beter/completer voelen.

Wanneer dit in een diagram zet ziet het er als volgt uit:

1. Competitief
De competitieve bezoeker wil zijn informatie snel en feitelijk. Opsommingen van de belangrijkste punten werken bijvoorbeeld erg goed.
2. Spontaan
De spontane bezoeker wil zijn informatie ook snel, maar is gevoeliger voor emotie. Acties en aanbiedingen werken hierbij vaak beter.
3. Humanistisch
De humanistische bezoeker zal meer de tijd nemen en is gevoelig voor emotie. Personen (ook afbeeldingen) en ervaringen van anderen (testimonials, video’s) zijn erg belangrijk voor deze groep.
4. Methodologisch
De methodologische bezoeker neemt de tijd om naar feitelijke details te zoeken. Uitgebreide productspecificaties, retour voorwaarden en security maatregelen kunnen interessant zijn voor deze groep.`

De tweede criteria waarop gecontroleerd wordt is die van Cialdini. Cialdini is een hoogleraar psychologie, hij heeft 6 beïnvloedingswapens gedefinieerd waar mensen gevoelig voor zijn.

1. Sociale bewijskracht
Wanneer een grote groep mensen ergens voor kiest voelen we ons veilig om dezelfde keuze te maken.
2. Autoriteit
De perceptie van autoriteiten is dat ze kennis, wijsheid en macht hebben. We zijn daarom geneigd om eerder iets van hen aan te nemen, en hun oordeel zwaarder te laten wegen bij beslissingen die we nemen.
3. Schaarste
Wanneer zaken moeilijk verkrijgbaar zijn, hechten we er meer waarde aan. Schaarste is voor ons een indicatie dat een product goed of populair is. Dit werkt op twee manieren: Producten die recent schaars zijn geworden worden meer gewaardeerd, dan producten die al langere tijd schaars zijn.
4. Sympathie
We zijn eerder geneigd iets van iemand aan te nemen die we sympathiek vinden. Dit kan gelden voor de persoon die het product aanprijst, maar ook voor het bedrijf bij wie we het product kopen.
5. Commitment & Consistentie
Wanneer we eerder een bepaalde beslissing hebben genomen, wijken we hier niet snel van af. Het kan dus lonen om mensen te verleiden je te ‘liken’, of producten op een wensenlijstje te laten zetten. Ook wanneer klanten in een enquête worden verleid positieve uitspraken te doen over je bedrijf, of een positieve review te geven over een product kan dit helpen.
6. Wederkerigheid
Doe iets voor iemand anders en diegene voelt zich verplicht om iets terug te doen. We proberen namelijk naar evenredigheid te vergoeden wat anderen ons hebben gegeven. Doe een stapje terug in de prijs, of geef iets toe in de leveringsvoorwaarden en de potentiële klant voelt zich verplicht ook een concessie te doen.

 • Competitieve bezoeker
 • De competitieve bezoeker wilt een snelle opsomming en die kunnen ze ook krijgen op de homepage. Er worden een aantal sterktepunten benoemd van de telefoon. Er is echter nergens op deze pagina een prijs te bekennen.
  Op het tweede deel van de pagina wordt er beschreven hoe het in zijn werk gaat. Een competitieve bezoeker heeft geen zin/tijd om deze helemaal te doorlopen, ik zou aanraden om hier een opsomming van te maken. Helemaal onderin is tevens een tweede product van SYS te vinden, de applicatie voor smartphones. Dit is een belangrijk product om de dienst die SYS heeft (namelijk een noodoproep plaatsen naar deze app), en het doet hem dan ook geen goed om hem zover onderaan te zetten.

 • Wat heeft de spontane bezoeker aan deze pagina?
 • De spontane bezoeker is snel en emotioneel, hij maakt snel besluiten, maar niet op deze pagina. Er zijn geen acties of buttons die het kopen promoten. De webshop wordt wel ‘gehighlight‘ misschien dat hij daar dan naar getrokken wordt.
  De humanistische bezoeker heeft de tijd om dingen uit te zoeken, en vind het belangrijk wat andere ervan vinden. SYS heeft zijn best gedaan om alles zo goed mogelijk uit te leggen en schrijft dan naar het hart van mensen. Er wordt een foto gebruikt met een gelukkig (ouder) echtpaar bovenaan de pagina. Dit vind de humanistische bezoeker fijn. Voor toevoegingen zouden er testimonals en reviews erin gezet kunnen worden.

 • De methodologische bezoeker.
 • Sensing is voor de methodische bezoeker belangrijk, hij wil de ervaring beleven. Horen, zien, voel en ruiken zijn belangrijk. Op de pagina worden voldoende afbeeldingen vertoont, maar geen video’s. Hoewel ik weet dat deze wel is gemaakt. Dit zou de pagina ten goede doen als deze eraan toegevoegd wordt.
  Voor een methodische bezoeker is het belangrijk om bewijzen en garanties te laten zien. Dit wordt niet verteld op de webpagina. SYS is niet aangesloten bij de thuiswinkelwaarborg of bij andere organisaties.
  Vertel dat jij de beste keuze bent.
  Hoewel er nergens letterlijk wordt gezegd dat SYS de beste keuze is wordt dit wel indirect geïmpliceerd.
  SYS voor iedere leeftijd voor ieder noodgeval

  Hoe doet de home het op het gebied van Beïnvloedingswapens van Cialdini
  1. Sociale bewijskracht
  Op dit moment wordt er nog niks gedaan m.b.t. sociale bewijskracht. Er zou een makkelijke social media button geïntegreerd kunnen worden op de homepage, SYS heeft namelijk een relatief goed lopende facebook-pagina met een beoordeling van het bedrijf.
  Dit zou voor ouderen niet echt veel uitmaken, maar voor de kinderen die op zoek zijn naar een product zou dit weldegelijk een verschil kunnen maken.
  2. Autoriteit
  Helaas wordt er op dit vlak ook niks mee gedaan. SYS is op dit moment leverancier van een aantal zorgwinkels, het zou een goed idee zijn om deze te vermelden op de home-page. Mensen nemen daardoor meer van je aan.
  3. Schaarste
  Nope. Schaarste kun je creëren door de voorraad te vertellen (mits er teveel liggen, anders moet je liegen. Maar online doet niemand dat).
  4. Sympathie
  Check, de foto die vertoond wordt is zeer goed in lijn met de doelgroep, het gaat namelijk om de ouderen.
  5. Commitment & Consistentie
  Het meest bekende wat je kan doen is een whislist of een like button toe te voegen. Een whishlist zal in het geval van SYS niet werken, omdat zij een product hebben en niet zoals bij Wehkamp duizenden. Een ‘like’ button voor de commitment/consistentie te verhogen vindt ik zelf disputabel. Met de doelgroep in gedachten zou dit niet werken. Waar het wel goed voor is, is de sociale bewijskracht, waar al eerder over gesproken is.
  6. Wederkerigheid
  Ook hier wordt niet aan gedaan. Er zou hier gedacht kunnen worden om een maand gratis aangesloten te worden aan de meldkamer, in de hoop dat ze het abonnement verlengen.

  saveyourself.nl/producten

  Inmiddels zijn we op de productpagina beland. Hier wordt de telefoon van dichterbij bekeken en de technische specificaties nog eens op een rijtje gezet.

  Er wordt een opsomming gemaakt van de product specificaties, plus 1 kudo voor de competitieve bezoeker.Bullets
  Ook op deze pagina wordt de verkoop niet gestimuleerd voor de spontane bezoeker. Er worden geen prijzen vernoemd of ‘bestel nu’ buttons.
  Er wordt een foto vertoond met 2 leuke kindertjes, dit zal de emotionele snaar raken van de humanistische bezoeker, maar of hij dan daadwerkelijk tot de verkoop overgaat, denk het niet. Hoe dit wel gerealiseerd kan worden is door ervaringen van andere er aan toe te voegen.
  Voor de methodologische bezoeker is dit een goede indeling, er is een beschrijvende tekst van het product en de specificaties. Als toevoeging kan de applicatie beschreven worden, die overigens nergens meer op de website naar voren komt.

  Op het moment van analyseren was SYS druk bezig de website te veranderen, hierdoor wordt de webshop-pagina niet bij de analyse betrokken.

  Conclusie:
  De website van Saveyourself is duidelijk niet gemaakt met Meyer-Briggs of cialdini in het achterhoofd. Er zou een duidelijke keuze gemaakt moeten worden of het als webshop/product informatie gemaakt moet worden. De pagina is nu teveel gericht op de mensen die langzaam een beslissing maken. Verder heeft SYS alle recepten om een succesvolle website op te zetten, zo heeft zij video’s, Facebook, grote klanten. Wanneer deze in de website verwerkt worden ben ik ervan overtuigt dat het een nog succesvollere website kan worden.

  Bron:
  Marketingfacts
  WIKI
  Frankwatching

  Advertisements

  2 Responses to “SAVEYOURSELF USABILITY”

  1. Daan January 22, 2014 at 11:04 am #

   Bedankt voor je analyse. Er staan zeker een aantal punten in die ik kan gebruiken, wel ben ik van mening dat het product meer informatie vereist dan het gemiddelde KOOP Nu product. Maar de indeling op de site moet zeker anders opgebouwd worden. Het koop nu aspect boven aan, met korte triggers en verdere uitleg naar beneden.

   Autoriteit vind ik een sterk punt, dit gaan we zeker implementeren, evenals de social media kanalen. Wederkerigheid: Wij gaan samenwerken met Nationaal ouderenfonds, zou je dit ook als wederkerigheid beschouwen?

   Het stukje schaarste zal niet geïmplementeerd worden, ik ben namelijk van mening dat dit niet het juiste product daarvoor is.

   Nogmaals bedankt en succes met de site en verdere analyses

   • woutervanegmond January 22, 2014 at 11:37 am #

    Bedankt voor je reactie,

    Wederkerigheid kan bijvoorbeeld een persoonlijke aanbieding, echter moet je dan met met cookies gaan werken. Het idee is dat je iets voor iemand doet (zonder dat het jezelf al te veel kost) om te zorgen dat ze nog eens terugkomen voor een ander product.
    Ik ben het met je eens wat betreft schaarste, het moet beschouwt worden als een kwalitatief hoogstaand product. Maar misschien kun je iets verzinnen zoals, aantal mensen die op dit moment naar het product kijken. Dan doe je niet direct afbreuk aan de hoeveelheid die geleverd kan worden, maar je geeft de populariteit weer.

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google photo

  You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: