The Student Idea Challenge.

20 May

Student idea challenge

Tijdens mijn derdejaarsstage ben ik actief geweest om voor Student Idea Challenge een Facebookpagina te beheren. Wat was het idea?

In 2012 was er een 400 jarig handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije. De mensen die een beetje hebben opgelet was dit nogal frontpagenieuws. Geert Wilders had destijds weer eens olie op het vuur gegooid door een tweet de wereld in te sturen die omstreden was. De tweet was namelijk: “Turkse humor; Christen-pester, koerden-mepper, hamas-vriend en islamist Gul klaagt over intolerantie”. Leuk toch?

Achmea en dochterondernemingen Eureko en Garanti bank hadden het initiatief genomen om de studenten van Nederland en die van Turkije te benaderen met de Student Idea Challenge. De studenten moesten een innovatief idee verzinnen voor de financiële dienstverlenging. Hmmm… Niet bepaald een sexy product om te verkopen via Facebook. Desondanks was Achmea overtuigt dat dit een succes zou gaan worden. De studenten die hun idee hadden verstuurd zouden in afvalrondes dichter bij hun doel komen: een stage winnen binnen een van deze drie bedrijven en een trip naar Londen.

In eerste instantie zou dit groot uitgezet gaan worden in Nederland, echter door budget tekorten werden we meer en meer afhankelijk door goed geplaatste advertismentsts en Facebook pagina.

Hoe gingen we te werk?

We waren bewust van het feit dat dit een moeilijk product is om respons op te krijgen. Onze doelgroep waren studenten die economie studeerde of dergelijke in de financiële sector. Het inleveren van een idee was dus nog niet sexy genoeg. Om het sexier te maken  hadden we een aantal boeken ingekocht van andersdenkende/insprirational leaders, zoals; Steve Jobs, Richard Branson en Lance Armstrong (inmiddels aanmaak papier). Dit idee was natuurlijk geïnspireerd van de Think Different Campaign van Apple. Zie hier 

De Facebook campagne begon op 12 April 2012. De doelstelling was om zoveel mogelijk likes te krijgen en nog belangrijker response te generen. Iedere week werd er een boek verdeelt onder de mensen die een comment plaatste onder de prijsvraag. Totale flop. Het was er stiller dan in Chernobyl.  Het enige wat mensen hoefde te doen was vertellen waarom een van die “andersdenkende” een inspiratiebron voor hun was. Maar geen reactie.

De aantal paginalikes stegen zeer langzaam en over de gehele periode van april tot juli hadden we zo’n 181 likes verzameld. Meanwhile in Turkije had Lets Design the Future zo’n 1.000 paginalikes verzameld, maar de likes per post waren 1á2. Een van de problemen die we tegenkwamen tot dit grote verschil is dat Achmea zelf maar zo’n 5000 likes heeft. Wanneer Achmea de Student idea challenge wilde promoten via hun Facebookkannaal was het bereik niet groot. Garantibank heeft in Turkije zo’n 1,4 miljoen likes, daarmee hebben zij een mega groot bereik.

Maar met likes alleen kom je er nog niet. Zeker bij dit soort projecten probeer je soort non-profit community te bouwen, een ideaal community, waarin respons eigenlijk een van de belangrijkste aspecten zijn die naar voren komen.

Wat hebben we geleerd?

  • Idealisme werkt niet zonder een sexy product op Facebook/ social media.
  • Wanneer je vanaf scratch begint op Facebook is het verstandig om een grote organisatie achter je te hebben met een groot bereik.
  • Facebook is simpelweg niet een goed platform om interactie te hebben met je doelgroep, wanneer je geen sexy product hebt. 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: